Tuesday, January 30, 2007

Nasi Dagang

Lama dah x balik Tganu... rindu rasanya nak mkn nasi dagang... Ingat weekend ni nak tryla masak... Jom try resepi ni... Kalo x nak guna ikan tongkol, guna ayam pun boleh... selamat mencuba (to me.. n to anybody)..
Nasi Dagang

Bahan-bahannya:

1 1/2 Sudu besar halba
1 Mangkuk besar santan pekat - daripada satu biji kelapa
Santan cair secukupnya
1/2 Sudu kecil gula
10 Ulas bawang merah - dimayang
5 Ulas bawang putih - dimayang
4 cm Halia - dimayang
Garam secukupnya


Bahan yang perlu direndam ( 6 jam atau lebih )

4 Cawan beras panjang
1 Cawan beras pulut ( Campukan kedua-dua beras ini )

Cara-caranya:

1.Cuci campuran beras, toskan dan kukus selama 30 minit. 2.Keluarkan nasi dan gaul bersama santan cair. kukus semula selama 30 minit.
3.Masukkan halba, bawang, halia, gula dan garam kedalam santan pekat.
4.Keluarkan nasi yang telah dikukus. Gaul bersama santan pekat dan kukus lagi selama 10 minit. Angkat dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar timun.


Gulai Nasi Dagang

Bahan-bahannya:

2 Ekor ikan tongkol
20 Biji bawang merah - ditumbuk
3cm Lengkuas
2cm Kunyit - ditumbuk
2cm Halia
4 Sudu kelapa goreng - dibuat kerisik
2 Mangkuk santan pekat
1 Ulas bawang putih - ditumbuk
20 Tangkai cili kering - ditumbuk halus
5 Tangkai cili hijau
Sedikit asam gelugor
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1.Ikan direbus bersama garam dan asam gelugor. Simpan semalaman. 2.Tumis bawang putih, bawang merah, cili, kunyit, halia dan lengkuas hingga bangkit bau.
3.Masukkan santan pekat.
4.Bila mendidih masukkan ikan, kerisik, cili hijau, garam dan gula.

2 comments:

ontahsapo said...

semalam pekena nasi dagang kat melawati... ok la..

mamabear said...

pada pendapat sayala... walo kat mane pun yg saya pernah try nasi dagang ...rasanya saaangat kurang sedapnya kalo nak dibandingkan dgn nasi dagang kat cendering (ala yg makcik-ikan-tongkol-RM45 tu)